• رمضان و گشایش درهای آسمان

    رمضان و گشایش درهای آسمان

    ماه مبارک رمضان قلب ها را نورانی می کند ، عطر نماز ، دعا و نیایش قلبها را جلا می دهد و دعای ربنا لا تزع قلوبنا ...اشتیاق بندگی را به شیوه ای روحانی در بند بند وجودمان جاری می سازد .

  • آداب طهرانی های قدیم در ماه مبارک رمضان

    ماه عبادت، ماه تسلیم

    آداب طهرانی های قدیم در ماه مبارک رمضان

    یکی از ماه های مبارک قمری ، ماه رمضان است که همیشه مورد احترام تهرانی ها و سایر شهر ها بوده است. تدارکات، مشغولیات سحر و افطار و وقت گذرانی های بعد از افطار در تهران قدیم حال و هوای خاص خودش را داشت. آن ها معتقد بودند ماه رمضان یعنی ماه نیکی ها برای نیکوکاران و ماه زشتی ها جهت بد سیرتان و بد عملان. در واقع این ماه تقسیم شده بوده بود به : ماه عبادت، ماه معصیت. ماه طهارت ، ماه پلیدی. ماه خیرات، ماه خیانت، ماه کار، ماه بیکاری. ماه خدا و ماه اغوا و....

  • شهرفروشی و تحمیل عوارض جبران ناپذیر بر شهر

    یادداشت تصویری چهلم

    شهرفروشی و تحمیل عوارض جبران ناپذیر بر شهر

    هر نوع ساخت و سازی که در شهر صورت می گیرد طبیعتا متضمن نوسازی است یعنی در چهارچوب نوسازی شهری صورت میگیرد.

  • حفظ طبیعت در روز طبیعت

    حفظ طبیعت در روز طبیعت

    سال نو از راه رسیده و جشن باستانی نوروز به روزهای پایانی خود می رسد. امسال هم روز طبیعت تحت تاثیر شیوع بیماری کرونا خواهد بود با این حال با توجه به رعایت پروتکل های بهداشتی اکثر مردم ایران آخرین روز نوروز را در دامان طبیعت سپری خواهند کرد و به امید داشتن سالی خوب سبزه ها را گره می زنند.

  • رکاب زدن به جای فشار بر پدال گاز

    یادداشت تصویری سی و نهم

    رکاب زدن به جای فشار بر پدال گاز

    اکنون شاهد این هستیم که میزان سفر با دوچرخه به طور محسوسی افزایش پیدا کرده است.

  • اهمیت منابع پایدار برای مدیریت شهری

    اهمیت منابع پایدار برای مدیریت شهری

    منابع درآمد پایدار را می‌توان با چند ویژگی مشخص تعریف کرد؛ مهم‌ترین آن این است که این منابع استمرار دارند و در سال‌های آینده با توجه به شرایط تغییری نمی‌کنند. همچنین با شرایط محیط زیست و آینده شهر منافاتی ندارند؛ برای نمونه مالیات ارزش افزوده و درآمدهای صدور پروانه ساخت‌ونوسازی، درآمدهای حاصل از مدیریت پسماند و کسب‌وکارهایی که در این زمینه فعالیت می‌کنند از انواع منابع پایدار شهری هستند.

  • اصول تغییر رفتار شهروندان

    یادداشت تصویری سی و هشتم

    اصول تغییر رفتار شهروندان

    ما باید موقعیت هایی را ایجاد کنیم که در آن رفتار درست تشویق شود.

  • ایجاد حس مشارکت، آشنایی با قوانین هدف نام گذاری پویش «همسایه هم»

    یادداشت تصویری سی و پنجم

    ایجاد حس مشارکت، آشنایی با قوانین هدف نام گذاری پویش «همسایه هم»

    زیست غالب ما اکنون در شهر تهران آپارتمان‌نشینی است. هیچ زمانی در حوزه فرهنگ سازی در زمینه آپارتمان نشینی اقدام مستمری انجام نشده است.

  • نگاهی به گودهای پرخطر تهران

    یادداشت تصویری سی و چهارم

    نگاهی به گودهای پرخطر تهران

    در شهر تهران حدود ۱۷ هزار کارگاه ساختمانی فعال است که از این تعداد ۳۲۰ گود رها شده داریم که این عدد نسبت به ۱۷ هزار، عدد ناچیزی است.

  • تحقق توسعه شهری در سایه مشارکت های مدنی و برنامه ریزی راهبردی

    تحقق توسعه شهری در سایه مشارکت های مدنی و برنامه ریزی راهبردی

    چنانچه بخواهیم در توسعه شهرها، پاسخگوی احتیاجات امروزی و سهم نسلهای آینده از منابع باشیم، باید اداره شهرها را بر پایه مشارکت آگاهانه شهروندان برنامه ریزی کنیم. یکی از این زمینه ها، مشارکتهای شهروندی محله محور در نظام مدیریت شهری است.

  • بهار ۱۴۰۰ و تهرانی که تازه می شود

    بهار ۱۴۰۰ و تهرانی که تازه می شود

    در آستانه بهار ۱۴۰۰ هستیم و روزهای پایانی اسفندماه را سپری می کنیم. روزهای کوتاهی که به زودی به ۳۰اسفند می رسد تا کنار سفره هفت سین دعای یا مقلب القلوب و الابصار را بخوانیم و بهار را به همراه ورود به قرنی تازه جشن بگیریم.

  • زردی من از تو، سرخی تو از من

     آداب چهارشنبه سوری در طهران قدیم

    زردی من از تو، سرخی تو از من

    از مراسم چهارشنبه سوری فقط صداهای بلند ترقه ها و دینامیت ها باقی مانده وتنها در اندک مناطقی مراسم به شکل واقعی برگزار می شود و بته سوزانی پابرجاست. چهارشنبه سوری در گذشته هایی نه چندان دور رسم و رسوم خاصی داشت که به  دلیل برآورده شدن حاجات و نیازها ، این شب برای دارالخلافه نشینان از حرمت بالایی برخوردار بود.

  • محله ها؛ هویت پایتخت

    محله ها؛ هویت پایتخت

    سالی که گذشت؛ با تمام سالهایی که پیش از آن سپری کردیم، متفاوت بود. تجربه تلخ و بی سابقه برای مردم دنیا که با شیوع ویروس کرونا شاهد اخبار بد و محروم شدن مردم از زندگی بودیم. اما باید امید داشت و زندگی بدون امید خلاء بزرگی است. این سال را با همه فراز و نشیب های آن پشت سر می گذاریم و تنها تجارب خوبی که  در این دوران بدست آوردیم، با خود به سال نو خواهیم برد.

  • تجربه دوستی و دورهمی با رنگ آمیزی کوچه ها

    یادداشت تصویری سی و یکم

    تجربه دوستی و دورهمی با رنگ آمیزی کوچه ها

    کار با مردم ریزه کاری هایی دارد که عدم توجه به آن نادرست است. به عنوان نمونه خیابان ها و کوچه های شهر همیشه رنگ شده اما مهم حس تعلق اهالی است.

  • تهران در افق ۱۴۰۰

    تهران در افق ۱۴۰۰

    کلانشهر تهران، امروز برآمده از یک قرن تحولات تاریخی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی است؛ الگوی توسعه شتابناک در همه این سالها، با همه افت و خیز ها، بر زیست و سرنوشت مردمان این شهر سایه افکنده است. شهری که در ابتدا بر قواره سنت، آرام پیش¬میرفت، یکباره در عصر نوین هیاتی نوین یافت. تهران-امروز- با همه زشتی ها و زیبایی هایش، با همه داشته ها و نداشته هایش، نماد و نمود ایران عصر جدید است. اینک در آستانه ورود به قرن جدید، میتوان به گذشته نگریست، و روزگار رفته بر تهران را بازخوانی کرد.

  • مشارکت محلی شهروندان از مفهومی انتزاعی تا مدلی کارکردی

    مشارکت محلی شهروندان از مفهومی انتزاعی تا مدلی کارکردی

     طی بازخوانی تجربه مدیریت شهری در ایران بدون تردید به این تجربه ناخوشایند بر می‌خوریم که فاصله زیاد تصمیم سازی مدیران شهری با نیازهای حقیقی شهروندان -که از عوارض اداره شهر بدون مشارکت فعال شهروندان است-ایجاد زمینه های نارضایتی و کاهش کیفیت زندگی شهروندی، با دامن زدن به توسعه نامتوازن موجب هدر رفتن سرمایه‌ها و بر جای ماندن مشکلات شده است.

  • تهران در مسیر تغییر ریل

    تهران در مسیر تغییر ریل

    وقتی سخن از مدیریت شهری به میان می آید، روند مدیریت شهر تهران پیش از تشکیل شوراهای اسلامی و پس از آن، بعنوان اصلی ترین و تأثیرگذارترین روند مورد توجه قرار می گیرد. مدیریت شهر تهران فارغ از جنبه های سیاسی آن بدلیل قرارگیری مراکز قدرت و تصمیم گیری در این شهر، وسعت و جغرافیا، اهمیت اقتصادی و اجتماعی آن کانون توجه بسیار است اما در طول سالیان مدیریت شهر تهران از یک جنبه بیش از سایر وجوه مورد توجه واقع شده و نقش کلیدی داشته است.

  • آسیب اداره شهر با تراکم‌فروشی به سایر منابع درآمدی

    یادداشت تصویری سی‌ام

    آسیب اداره شهر با تراکم‌فروشی به سایر منابع درآمدی

    وقتی می گوییم فروش تراکم یعنی فروش یک محصول تک محصولی و تجدید ناپذیر به این معنی است که وقتی تراکم فروخته می شود دیگر امکان بازیابی آن وجود ندارد.

  • شهرداری رسانه‌ها و شهروندانی مطالبه‌گر می‌خواهد

    شهرداری رسانه‌ها و شهروندانی مطالبه‌گر می‌خواهد

    سال‌هاست سیستم تعامل سازمان‌ها با رسانه‌ در ایران از یک مدل سنتی پیروی می‌کند؛ «منبع خبر را مدیریت کنید تا از گزند نقد در امان بمانید». نتیجه این سیستم چیزی جز فساد، فشار بر خبرنگاران، انفعال مدیریت اخبار و تقویت نقدناپذیری مدیران سازمانی نبوده است.

  • تحقق حق بر شهر در پویش موتورسوار خوب

    تحقق حق بر شهر در پویش موتورسوار خوب

    طی سالهای اخیر شاهد افزایش چشمگیر تولید و بهره برداری از موتورسیکلت در کشور و به ویژه در شهر تهران هستیم. قیمت پایین به نسبت دیگر وسایل نقلیه، قدرت مانور بالا، تسریع در عبور و مرور، عبور از محدوده های غیرمجاز نظیر طرح ترافیک و زوج و فرد، کاهش هزینه سوخت، بیکاری و استفاده از این وسیله به منظور امرار معاش از جمله دلایلی است که باعث افزایش استفاده شهروندان تهرانی از موتور سیکلت شده و شهر تهران را به شهر موتورسیکلت ها تبدیل کرده است که در خور آن نیست.

  • میزان تاب آوری نشان از توسعه زیر ساخت های شهری

    یادداشت تصویری بیست و نهم

    میزان تاب آوری نشان از توسعه زیر ساخت های شهری

    میزان تاب آوری هر شهر مشخص می کند تا چه اندازه زیر ساخت های شهری در آن پیش بینی شده است، اما همواره در شهر های مختلف، به ویژه تهران به تاب آوری شهری از بعد زیر ساختی تا موضوعات فرهنگی و اجتماعی به آن نگاه می شود.

  • درخت؛ فرصت نفس کشیدن طبیعت

    درخت؛ فرصت نفس کشیدن طبیعت

    این روزها به دلایل متعدد همچون گسترش شهرنشینی، توسعه صنعتی و نیاز بیش‌تر به تولید و مصرف، انفجار جمعیت و سوء استفاده بشر از طبیعت برای سود بیشتر، متاسفانه با تخریب شدید محیط زیست مواجه هستیم که تبعات بسیار اسفباری روی زندگی انسان ها دارد تا جایی که خطر از دست رفتن بخش مهمی از طبیعت زیبای جهان هستی هشدار جدی بسیاری از کارشناسان و متخصصان محیط زیست را در پی داشته است.

  • اراضی عباس آباد نماد انسان‌محوری در تهران

    یادداشت تصویری بیست و هشتم

    اراضی عباس آباد نماد انسان‌محوری در تهران

    مسیر دوچرخه سواری از مدت‌ها قبل در اراضی عباس آباد وجود داشت که در دوره‌های مدیریتی مختلف به فراخور سیاست‌های مدیریتی تغییراتی در آن اعمال شد و اکنون در حال بهینه کردن آن هستیم

  • مصوبات زمین مانده موتور سیکلت فرسوده یکی از عوامل آلودگی هوای پایتخت

    یادداشت تصویری بیست و هفتم

    مصوبات زمین مانده موتور سیکلت فرسوده یکی از عوامل آلودگی هوای پایتخت

    یکی از مهمترین مصوبات زمین مانده، از رده خارج کردن موتور سیکلت های فرسوده است و به گواه صحبت یکی از اعضای انجمن اسقاط حتی یک دستگاه موتور سیکلت هم از رده خارج نشده است و این جای تاسف دارد.

  • ضرورت تغییر رویکرد در مدیریت شهری

    ضرورت تغییر رویکرد در مدیریت شهری

    نگاه تاریخی و چندجانبه به وضعیت تهران نشان می‌دهد آن چیزی که امروز ما به عنوان شهر تهران می‌شناسیم حاصل رویکرد و مدیریتی است که در طول سه دهه گذشته، با وجود آیند و روند شهردارهای مختلف و سلیقه‌های سیاسی گوناگون، در یک مسیر واحد و یکپارچه شکل گرفته است و آن به زبان ساده «سیاست شهرفروشی» است.

  • تاب‌آوری تهران و سیلاب‌های شهری

    تاب‌آوری تهران و سیلاب‌های شهری

    محیط، منظر و فضاهای بیرونی با چالش‌های متعددی روبه‌رو است. این چالش‌ها در عرصه‌های مختلفی مانند اکولوژی، اجتماعی، اقتصادی، منظر و... برآمده از دخالت‌های انسانی یا آشوب‌های طبیعی است کـه تهدیدی برای زیرساخت‌های شهری بــه شمار رفته و می‌توانند فرآیند توسعه محیط و منظـر را بـا مشـکل روبه‌رو کنند.

  • روزگاری که تهران شهری عاشق بود

    چند گفتار از قدیم‌های پایتخت؛

    روزگاری که تهران شهری عاشق بود

    از دو سالگی در تهران بودم. خانه‌ای را که در کودکی داشتیم، خیلی به یاد ندارم اما می‌دانم در محله حسن‌آباد تهران بوده است؛ چون آنجا پدرم یک سینما ساخته بود. خانه‌ای که در حافظه‌ام مانده سمت خیابان منوچهری و حافظ بوده است. ساختمان کناری خانه ما مطب پدربزرگ و مادربزرگم بود. سینمای پدرم را هم به‌وضوح یادم می‌آید. اسم سینما «آپولو» بود؛ پایین‌تر از کاخ مرمر.

  • تحریم‌های اقتصادی چه چالش‌هایی برای مترو ایجاد کرده است؟

    یادداشت تصویری بیست و ششم

    تحریم‌های اقتصادی چه چالش‌هایی برای مترو ایجاد کرده است؟

    بخشی از چالش هایی که تحریم‌های اقتصادی برای ما ایجاد کرده است، به مردم منتقل نمی شود و ما همیشه سعی می کنیم قطارها به روز باشد و مدام تعمیر شود، قطعات پله برقی‌ها تامین شود و شهروندان از این موضوع چیزی احساس نکنند.

  • مناسب‌سازی معابر به یک مطالبه عمومی تبدیل شده است

    مناسب‌سازی معابر به یک مطالبه عمومی تبدیل شده است

    موضوع مناسب‌سازی معابر موضوعی بسیار جدی است که در دستور کار شورای پنجم شهر قرار گرفته و من هم به عنوان عضوی از شورا در ستاد مناسب‌سازی شهر تهران بوده و هستم. موضوع مهم این است که شهری به بزرگی شهر تهران به یکباره ساخته نشده و تهرانی که امروز می‌بینیم طی چندین سال به وجود آمده است اما تا پیش از این موضوع مناسب‌سازی به دلایل مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و... مقوله مورد نظر مدیریت شهری نبوده و آنچنان که باید و شاید جدی گرفته نشده است و در نتیجه معابری که ساخته شده برای همه اقشار جامعه اعم از معلول و کودک و زن و سالمند مناسب‌سازی نشده بود.

  • "تهران شهری برای همه" با رعایت حقوق شهروندی

    "تهران شهری برای همه" با رعایت حقوق شهروندی

    یک تا ۷ اسفند به نام هفته وکیل مدافع نامگذاری شده است تا بیش از هر زمانی به یاد این قشر زحمتکش که در راهروهای دادگاه ها در پی اثبات حق و دفاع از عدالت هستند بیفتیم اما وقتی در شهرداری حرف از وکیل و حق می شود همه یاد حقوق شهروندی و مسائل اینچنینی می افتند.